Aracın Elektronik Aksamı Kışın Arıza mı Veriyor?
Araç özellikleri ne kadar çok artarsa kışın soğuklarda, özellikle 0’ın altındaki sıcaklıklarda başa bela olabiliyor ve ciddi masraflar çıkarabiliyor. Bu masrafların bir çoğu bilinçsizce yaptığımız durumlarda ve lüksümüzden ödün vermediğimiz durumlarda gerçekleşiyor. Merak etmeyin bu durumu birlikte minimum düzeye indireceğiz. Bu teknikleri Kia ceed aracımızda kullanabildiğimiz gibi, diğer marka araçlarda da benzer veya farklı özelliklerde kullanılabilir.
1. Akü sağlığı için yapmamız gerekenler.
Araçta bulunan birçok elektik ve elektronik aksamı yol bilgisayarından veya ilgili butondan devre dışı bırakmamız gerekiyor. Peki bunlar neler?
- Premium araçlarda bulunan kolay koltuk geçişini devre dışı bırakmamız,
- Karşılama ve uğurlama aydınlatmalarını devre dışı bırakmamız,
- Karşılamada otomatik elektrikli katlanır aynaları “Auto” konumdan “Açık” konumuna getirmemiz,
- Farları “Auto” konumundan çıkarmamız ve far anahtarını kapalı durumunda tutmamız,
- Klimayı kapalı tutmamız,
- Radyo, Multimedyayı kapalı tutmamız,
- Kapılar açıldığında devreye giren tavan lambasını kapalı konumda tutmamız, kışın soğuklarda akünün ömrünü uzatacak tedbirlerdir.
2. Buzlanma olaylarında malzemeyi korumamız için yapmamız gerekenler.
0’ın altındaki sıcaklıklarda malzemelerde yaşanan buzlanma olaylarından dolayı, buzlanma çözülmeden kullanmamamız gereken özellikler vardır. Bu hususa dikkat etmeden kullanırsak, parçalarda kırılmalar veya sıyrılmalar meydana geleceği için arızalanacaktır. Bu da ciddi masraflara yol açacaktır.
Aynalar
Aynaları kesinlikle “Auto” konumundan çıkartıp, sürekli “Açık” konumuna getirmemiz gerekiyor. Eğer “Auto” konumunda durursa; kapılar kilitlendiğinde kapanıp, kilit devre dışı bırakıldığı zaman açılırsa, buzlanmadan dolayı ayna içerisindeki dişli ve motor zorlanacağı için hasar görecektir. Hemen ya da ilerleyen dönemlerde açılıp kapanmamaya veya takılmalara neden olacaktır.
Aynalar konusunda kesinlikle yapılmaması gereken bir diğer konu ise; ayna ayarlarıyla oynamamak. Ayna katlamada olduğu gibi, buzlanmadan dolayı yine dişli sıyrılması veya motor arızası ile karşılaşmanız mümkündür.
Camlar
Buzlanmalarda camlar fitillere çoğu zaman yapışır veya cam çerçevesi etrafında biriken buzlar, aracın camını ve kapı direklerini yekpare parçaymış gibi birbirine kaynak yapar. Böyle bir durumda camı açmaya kalkarsak; cam krikosu, elektrikli cam motoru, halatlar ve içerideki plastik parçalar vs. ciddi manada zarar görecektir. Böyle bir durumda, camı indirip veya kaldırdıysanız camın; yamuk, kasılarak veya takılarak inip kalktığını görmüşsünüzdür.
Sunroof
Camlarda olduğu gibi sunroofun da kesinlikle açılmaması gerekiyor. Öyle ki buzlanmalarda sunroofun kızakları, ayakları (pabuçlar), halatı, motor ve dişlisi vs. ciddi zarar göreceği için yüksek meblağlarda masraf çıkartacaktır. Siz siz olun buzlanmalarda kesinlikle sunroofunuzu açmayın.
Silecekler
Doğru diye bilinen yanlışlardan biri de kar yağışı veya buzlanmalarda silecek lastiklerinin ömrünü korumak için birçok kullanıcı araç sileceklerini havaya kaldırır. Bu teknik, evet araç silecek lastiklerini korur ancak; farkında olmadan silecek kollarında bulunan yay tansiyonunun gevşemesine neden olacağını bilmez. Bu yaylar, camı silme esnasında sileceğin cama tam yapışmasını sağlar. Yayda gevşeme olduğu zaman silecekler cama tam yapışmayacak, atlamalara neden olacak ve dolayısıyla cam silme işleminin bozulmasına neden olacaktır. Bir de silecek kolu havadayken, farklı etmenlerden dolayı (rüzgar, kasıt) düşerek camın kırılması riskini arttırmaktadır. Peki hem camı, hem silecek kol yayını hem de silecek lastiğini korumanın bir yöntemi yok mu? Tabi ki var. Silecek lastiklerine bir bez sararak hem silecek lastiklerinin buzlanmasının, hem silecek kol yaylarının gevşemesinin, hem de silecek havadayken düşüp camı kırmasının önüne geçmiş olursunuz.
El freni
Bu yazacağım kısım manuel araçlar için geçerli olacaktır. Otomatik veya yarı otomatik araçlarda el freni çekilmeden araç terkedilirse, şanzımana yük bineceği için ilerleyen dönemlerde şanzıman arızası oluşacaktır. Premium araçlarda el freni elektronik olduğu için (EPB), el freni çekilmeden araç kapıları kilitlenmemektedir.
Manuel araçların kışın viteste park edilerek, el freninin çekilmemesinde fayda vardır. 0’ın altındaki sıcaklıklarda fren balatası diske veya kampanaya yapıştığı için, el frenini indirdiğinizde fren balatalarının takılı kalmasına neden olmaktadır. Bu da aracı hareket ettirememenize veya zorlamanız durumunda “tak” diye bir ses duymanıza, balatanın zarar görerek ayrılmasına neden olmaktadır.
Bu yazımızda mümkün olduğunca kışın buzlanma olaylarında ceed’imizi korumak için tavsiyelerde bulunduk. Bizlerin atladığı bir husus veya sizlerin eklemek istediği bir husus varsa yorum yaparak belirtebilirsiniz.
Ceed Türkiye
www.ceedturkiye.com
Çok güzel ve bilgilendirici bir makale olmuş Emre kardeşim. Emeğine sağlık 🇹🇷🤲🇹🇷🙋🏻♂️
Faydalı olduysa ne mutlu 🙂
Emeğine sağlık , eksik bilgilendirme görmedim , eğer kışlık motor suyu ve silecek suyu (antrifiriz) bilgisi de yazıldıysa. Emeğine sağlık ❤️
Notumu aldım, bir sonraki yazıda değerlendireceğim abi.
Bu bilgiler için çok teşekkürler emeğine sağlık
Rica ederim 🙂