Bugün ki yazımızda antifriz konusunu ele alacağız. Antifrizin ne olduğu, ne amaçla kullanıldığını en doğru bir şekilde anlatmaya çalışalım.
Antifriz nedir?
Öncelikle antifrizi tanımlayarak başlayalım. Antifriz, radyatörlü sistemlerde donma ve kaynama noktasında değişiklik yapılmak istenildiği zaman kullanılan bir kimyasal sıvıdır. Antifriz aynı zamanda pas ve korozyonu önleyen bir kimyasaldır. Peki donma, kaynama, pas ve korozyon bizim için neden önemlidir? Antifriz özelliklerine geçmeden önce suyun özellikleri hakkında biraz bilgi verelim.
Neden sadece su kullanmamalıyız?
Suyun 0°C’de donma, 4°C’de genleşme (dünyada bir tek su da olan bir özellik) ve 100°C’de ise kaynama özelliği vardır. Tabi birde donma, kaynama, genleşmenin yanı sıra suyun yapısı gereği motor içerisinde korozyon ve pas oluşturma durumu vardır. İçten yanmalı motorlarda motorun soğutma sıvısı olarak bizler antifriz kullanırız. Şimdiki zamanda çok yok, ancak eskiden gelen bir alışkanlıktan dolayı motorda antifriz yerine sadece su koyan kullanıcılar oluyor. Motora antifriz yerine sadece su koymak, aracınıza yapacağınız en büyük kötülük olacaktır.
Ülkemizdeki kış şartlarını düşündüğümüzde, 0°C ve altında sıcaklıkların yaşandığı aşikardır. 0°C’de motor içerisinde donan su aracı çalıştıramamanıza neden olacaktır. Keza fark etmeden çalıştırırsanız devirdaim (su pompası) başta olmak üzere, tüm motor soğutma sisteminin arızalanmasına neden olacaksınız. 4°C’de genleşme özelliğinden dolayı, don tapalarının patlayarak genleşme ve buzu atmasına; doğal olarak tüm soğutma suyunun boşalmasına neden olacak. Kullanıcı bu durumu fark edemezse motorun hararet yapmasına ve ciddi bir masraf çıkarmasına neden olacaktır.
Yaz şartlarında veya yüksek hararet gerektiren kullanımlarda, suyun 100°C’de kaynaması yine dezavantaj konumuna düşmektedir. Su kaynamaya başlayınca motor içerisinde soğutmayı yapamayacak ve hararete neden olacaktır.
Su, içerisinde bulunan kireç vs. nedeniyle motor içerisinde korozyon ve pasa yol açtığını söylemiştik. Korozyon ve pas zamanla soğutma sisteminde hortum, boru veya blok ve radyatör gibi suyu içerisinde bulunduran tüm sistemde çatlamalara ve delinmelere, dolayısıyla su kaçaklarına neden olacaktır. İşte suyun bu tüm dezavantajlarında yardımımıza antifriz koşuyor.
Antifrizin özellikleri nelerdir?
Çoğu antifriz formülü, korozyon önleyici bileşikler ve tanımlamaya yardımcı olmak için renkli bir boya (genellikle bir floresan yeşili, kırmızı, turuncu, sarı veya mavi) içerir. Donma noktası antifriz türüne göre değişir ve suyun donma noktasından daha düşük bir sıcaklıkta donar, su ile karıştırıldığında daha düşük donma sıcaklıkları sağlar. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemlidir. Su oranı %70’i aşarsa donma %30’un altına düşmekte ve hararet tehlikesi baş göstermektedir. Antifrizin ısıyı taşıma özelliği suya izafi olarak daha az olduğundan düşük ağırlığın önem arz ettiği uygulamalarda daha da az kullanılır. Genellikle 1:1 su ile seyreltilerek kullanılır, bu da formüle bağlı olarak yaklaşık -37 °C donma noktasına neden olur. Daha sıcak veya daha soğuk bölgelerde, sırasıyla daha zayıf veya daha güçlü seyreltmeler kullanılır, ancak korozyon korumasını sağlamak için %40/%60 ile %60/%40 arasında bir aralık sıklıkla önerilir ve -64 °C’ye kadar maksimum donmayı önlemek için %70/%30’dur. Antifriz suya göre daha yüksek sıcaklıklarda kaynar.
Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için % 33 ile % 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye edilmektedir. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekmektedir. Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltmaktadır. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş saf su kullanılmalıdır.
Motorda sadece su kullanmak nasıl yanlışsa, sadece antifriz kullanmakta yanlıştır. Sadece antifriz kullandığımızda korozyon ve paslara direkt etki ettiğinden dolayı sıvı kaçaklarına neden olabilir.
Hangi renk antifriz daha kaliteli ya da aracımda hangisini kullanmalıyım?
Yukarıda antifriz özelliklerini anlatırken, antifriz formülü ve korozyon önleyici bileşikleri tanımlamaya yardımcı olmak için renkli boya kullanıldığından bahsettik. Aslında antifrizin renginin burada bir öneminin olmadığını anlıyoruz. Bizim için önemli olan, sadece su kullanmayarak; antifriz-saf su karışımının orantısını bulunduğumuz ildeki hava şartlarına göre bir oranda ayarlamamız gerekiyor. Piyasalarda kırmızı antifriz daha kaliteli diye bir algı var ve diğer renklere göre ciddi bir fiyat farkı var. Bu algıyı kırmak bizlerin elinde. Gerçekte böyle bir şey yoktur.
Antifrizi sadece kış mevsiminde mi kullanmalıyız?
Antifrizin kışın donmaya karşı etkisi olduğu gibi yazın kaynamaya da etkisi olduğundan ve korozyon, pas gibi maddelere de etkisi olduğundan hem kış, hem de yaz mevsiminde kullanmak önem taşımaktadır.
Bu yazımızda mümkün olduğunca antifriz ve su kullanımında ceed’imizi korumak için tavsiyelerde bulunduk. Bizlerin atladığı bir husus veya sizlerin eklemek istediği bir husus varsa yorum yaparak belirtebilirsiniz.
Ceed Türkiye
www.ceedturkiye.com
Bilgi için teşekkür ediyorum 🇹🇷👍🇹🇷
Rica ederim 😊